top of page
Schrijven op steenpapier van Multibook en Login

Schrijven zoals je gewend bent, maar dan anders

Wat is steenpapier?

Steenpapier bestaat voor 80 procent uit calciumcarbonaat (ook wel kalksteen genoemd) en voor 20 procent uit HDPE, dat als bindingsmiddel fungeert. Door de manier waarop steenpapier tot stand komt, brengt het niet alleen een hoop voordelen met zich mee, maar is het ook nog eens duurzamer dan traditioneel pulppapier.

De voordelen 

van steenpapier

Waterbestendig

Doordat het steenpapier uit kalksteen en HDPE bestaat, biedt het de functie van waterbestendigheid.

Lastig te scheuren

Het kalksteen wordt gemengd met HDPE en dat werkt als een bindingsmiddel. Door HDPE te gebruiken worden de pagina's lastiger te scheuren.

Zachte structuur

Het schrijven op steenpapier is alsof je op pulppapier schrijft. Ondanks het dikkere papier heeft het geen whiteboard- of tableteffect.

Uitwisbaar

Door de dikte van het steenpapier in combinatie met de inkt is het steenpapier uitwisbaar, waardoor het ook herbruikbaar is.

Minder CO2-uitstoot productie steenpapier

Uitstoot

Tijdens het productieproces van onze steenpapieren boeken wordt 66 procent minder CO2 uitgestoten dan die van pulppapier. Met één Multibook bespaar je 1,16 kilogram CO2.

Geen bomenkap productie steenpapier

Bomen

Voor het produceren van onze steenpapieren boeken hoeven geen bomen worden gekapt. Met één Multibook bespaar je 3,7 kilogram hout.

Geen waterverbruik productie steenpapier

Water

Er wordt 0 liter water verbruikt voor de productie van onze steenpapieren boeken. Met één Multibook bespaar je 3,4 liter water.

Minder energieverbuik productie steenpapier

Energie

Tijdens de productie van steenpapier wordt veel minder energie gebruikt. Om precies te zijn, verbruikt de productie van steenpapier 85% minder energie dan de productie van pulppapier. Met één Multibook bespaar je 0,02 gigajoules energie.

Recycle het steenpapier

Net als pulppapier kan ook het steenpapier weer gerecycled worden. Steenpapier valt onder plastic categorie ♴. Als het steenpapier per ongeluk toch in de pulppapierrecyclingsproces belandt, wordt het alsnog gescheiden naar stroom ♴ of het steenpapier wordt verbrand voor energieopwekking. De verbranding is veilig en niet schadelijk voor het milieu omdat steenpapier geen giftige stoffen bevat. Het calciumcarbonaat zorgt er juist voor dat giftige dampen worden geneutraliseerd.  

II. Vervoer

Vervolgens wordt het onbewerkte steenpapier in grote rollen per schip naar Nederland vervoerd waar het afgeleverd wordt aan de drukkerijen.  We zijn ons ervan bewust dat dit niet duurzaam is. Er wordt gewerkt aan een oplossing.

Vervoer van steenpapier naar Nederland

III. Bedrukking

Als het steenpapier eenmaal is aangekomen bij de drukkerij, wordt het bewerkt met een CO2-neutrale drukpers. Het inkt is minder milieubelastend en er komen geen andere schadelijke stoffen bij vrij. De drukplaten en snijafval worden naderhand gerecycled.

Steenpapier in drukkerij Nederland

I. Winning

Kalksteen is een afvalproduct van het winningsproces van grondstoffen en van bijvoorbeeld afgebroken gebouwen. Het kalksteen wordt in de fabriek gemengd met HDPE. Dit zorgt voor binding, vouwbaarheid en stevigheid waardoor het lastig te scheuren is. 

Mijnbouw met kalksteen als afvalproduct

Van mijnafval tot handig product

Het proces van steenpapier in het kort

bottom of page